У криміналі підозрюють суддю за виправдання екс-керівника Ягодинської митниці

03 Червня 2017, 13:42
2122

Суддя Апеляційного суду Волинської області Петро Борсук став фігурантом кримінального провадження за постанову у справі депутата облради, екс-керівника Ягодинської митниці Романа Микитюка.

Прокуратура Волині розслідує кримінальне провадження проти судді Петра Борсука за винесення завідомо неправосудного рішення в справі про адміністративне корупційне правопорушення Романа Микитюка, – пише «Четверта влада».

Про це йдеться в одній з ухвал Луцького міськрайонного суду, які виніс суддя Василь Ковальчук від 16 травня про тимчасовий доступ до речей і документів.

Слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу прокуратури Волинської області Сергій Божко звернувся до суду із клопотанням про доступ до матеріалів однієї з судових справ.

Мотивував правоохоронець його тим, що прокуратура проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні відкритому 13 лютого 2017 року за фактом постановлення суддею судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Волинської області Петром Борсуком завідомо неправосудної постанови (злочин передбачений ч.2 ст.375 КК України: «Постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови», – авт.).

На думку слідчого, суддя Апеляційного суду Волині Петро Борсук 2-го лютого 2017 року виніс завідомо неправосудну постанову, якою скасував постанову Луцького міськрайонного суду від 29 грудня 2016 року та закрив провадження у справі про притягнення депутата Волинської обласної ради, колишнього начальника Ягодинської митниці Романа Микитюка до адміністративної відповідальності за порушення законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Ця справа стосувалася голосування депутата Волиньради Романа Микитюка у березні 2016-го року. Правоохоронці звинувачують депутата, що він проголосував за вигідні умови для свого фермерського господарства «Аміла», яке займається лісництвом – вирощує дерева. В цьому вбачають конфлікт інтересів.

У першій інстанції справу розглядав Луцький міськрайонний суд, до речі – той же суддя Василь Ковальчук, який зараз виступає слідчим суддею у кримінальному провадженні щодо свого колеги Петра Борсука.

Василь Ковальчук прийняв постанову, якою визнав винним Романа Микитюка в адміністративному корупційному правопорушенні і призначив йому штраф – 5 тисяч 100 гривень.

Натомість суддя Апеляційного суду Волині Петро Борсук прийняв абсолютно протилежне рішення, яким скасував постанову суду першої інстанції, задовольнив апеляційну скаргу депутата і закрив провадження у справі у зв`язку із відсутністю у діях депутата події і складу адміністративного правопорушення.

Невдовзі після цього прокуратура й відкрила кримінальне провадження.

Отож, 16 травня суддя Луцького міськрайонного суду Василь Ковальчук задовольнив клопотання слідчого Сергія Божка щодо доступу до матеріалів судової справи про притягнення до адміністративної відповідальності Романа Микитюка.

Розслідування триває.

Суддя Петро Борсук в коментарі «Четвертій владі» зазначив, що вперше почув про це провадження, ніхто ніякої підозри йому не оголошував.

«Це позиція прокуратури, вона вважає, що рішення є неправильним, оскільки воно є остаточним і оскарженню не підлягає. Я прийшов до такого висновку, що в його діях відсутній склад правопорушення.

Їхнє право вносити відомості до єдиного реєстру про кримінальні правопорушення. Такі відомості можуть бути внесені відносно будь-кого», – каже Петро Борсук.

Суддя нещодавно відзначився і тим, що повернув 25 кілограмів бурштину волинянам, які намагалися перевезти його через кордон у спинці сидіння та запасці автомобіля.

Суд вирішив, що такі дії не можна назвати переміщенням дорогоцінного каміння через кордон із приховуванням від митного огляду.

У подібній справі інший суд – Любомльський районний – конфіскував бурштин і призначив мільйонний штраф.

Коментарі
05 Червня 2017, 14:02
Це той МИКИТЮК ЩО МАВ ПЯТЬ КУКУРУЗНИКІВ КОТРИМИ ДОПРАВЛЯВ КОТРОБАНДУ ЗА КОРДОН
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром