Любомль: шкільний музей відзначив перший ювілей

18 Травня 2017, 10:06
2681

18 травня – Міжнародний день музеїв. Спеціально до цієї дати учень 11-го класу ЗОШ №3 м. Любомля Максим Дутчук розробив логотип шкільного музею, а одинадцятикласниця Катерина Кліщук присвятила вірш.

Одним із основних джерел пізнання історії рідного краю є музей. Ще з шкільних років ми можемо ознайомитися з цікавими експонатами, дізнатися про минуле, торкнутися реліквій – саме для цього існує наш історичний храм, керівником якого є вчитель історії Ігор Красицький. Переступаючи поріг кімнати, неначе повертаєшся на сотню літ назад.

У виставочній залі представлено досить багато експонатів історико-культурної спадщини. Серед розділів музею присутні археологічні, етнографічні та інші колекції, знаряддя праці, вироби місцевих промислів різних історичних періодів. Тут проводиться науково-дослідна робота.

У цьому році відзначали невеликий ювілей – уже 5 років, як нашому храму історії присвоєно звання «Зразковий музей». Активно співпрацюємо з Любомльським краєзнавчим музеєм та його директором Олександром Остапюком.

На основі артефактів шкільного храму історії організовували пошукові дослідження з археології. Наші учні представляли наукові роботи на Всеукраїнському рівні.

Мар’яна Цвид та Ірина Дець захищали честь області на III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту учнівських робіт МАН України. Мар’яна стала призером, зайнявши почесне III місце.

Також на основі наших краєзнавчих матеріалів учні Максим Дутчук і Вадим Октисюк взяли участь у Всеукраїнському інтерактивному конкурсі «МАН Юніор-Дослідник» у номінації «Історик-Юніор» та стали призерами.


Є в організації діяльності проблеми. Хотілося б дещо реставрувати: оновити експозиційне обладнання, меблі й вітрини, оптимізувати освітлення залу. Також збільшити кількість експонатів, історичних знахідок, пам’яток культури нашого краю. Загалом зробити все, щоб і надалі відповідати титулу «Зразковий музей» та піднести роботу на вищий щабель.

Богдана БОНДАР,

екскурсовод шкільного історичного музею ЗОШ №3 м. Любомля

 

Історичному музею моєї школи

У нашій школі є музей,

Де є багато рідкісних речей:

Стара колиска й рушники,

І посуд з глибини віків…

 

На стінах тут життя чиєсь –

Усміхнений старий боєць

Зі зброєю в міцних руках –

Із фото в душу проника.

 

Хвилює серце давнина,

Яку музей дарує нам.

Тут нації витає дух

Й підказує в майбутнє рух.

Катерина КЛІЩУК

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром