Великодні особливості Любомльщини: у Гущі пекли паски у Страсну п’ятницю

13 Квітня 2017, 11:12
2187

Всі шість днів перед Великоднем, Страсний тиждень, присвячені підготовці до Великодня.

З одного боку, це, безперечно, суворий піст, з іншого – це підготовка святкового столу, впорядкування господарства тощо. Загальновідомо, що кожен регіон має свої, неповторні, великодні традиції та обряди. Про волинські розповідає відомий волинський етнолог, доцент кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, кандидата історичних наук Алла Дмитренко, яка й ділиться фактами, зібраними в експедиціях, - пише сайт RISU.

«Переважно паски пекли у суботу, але в деяких селах була традиція робити це в середу. У деяких селах є чітке переконання, що пекти паску не можна ні в якому разі в Страсну п’ятницю, втім, у селі Гуща Любомльського району вважали, що цього дня можна робити тільки дві справи: пекти паски і садити капусту», - зазначає дослідниця.

Яйця, тобто крашанки і писанки – другий атрибут Великоднього свята. Переважно на Волині робили крашанки, бо це значно простіше, і, здебільшого, в суботу. В деяких селах у четвер писали писанки, бо це складніше, а крашанки — вже напередодні самого свята. «А от в селі Гуща Любомльського району казали, що робити писанки і крашанки треба в четвер, тоді вони будуть дуже довго зберігатись».

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром