Стару Вишнівську школу перевезли у музей під відкритим небом

06 Квітня 2017, 12:09
2648

До рокинівського Музею історії сільського господарства Волині-скансен перевозять новий експонат – стару школу з села Вишнів, збудовану ще до початку Другої світової війни.

Її знайшли під час однієї з експедицій музею, головний зберігач фондів музею Ольга Рогова, – інформує Волинь24.

Об’єкт знаходиться в задовільному стані – кажуть музейники. Школа давно вже не експлуатувалася: в кінці минулого століття у Вишневі збудували нове приміщенні школи.

Такою була школа ще кілька тижнів тому.
Такою була школа ще кілька тижнів тому.

Цікаво, що свого часу у класах старої школи Вишнева навчалися такі відомі волиняни як багатолітній редактор газети «Волинь-нова» Степан Сачук, завідувач відділення судинної хірургії обласної лікарні, член Європейської асоціації судинних хірургів Володимир Литвинюк, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин Національного аграрного університету Сергій Вигера, головний редактор «Учительской газети» Петро Положевець

«Школу могли порізати на дрова і спалити у місцевій котельні. Тож сільська рада вирішила передати стару дерев’яну споруду в експозицію просто неба Музею історії сільського господарства Волині-скансен», – каже директор музею Олександр Середюк

«Музей взявся забрати школу, хоч і опинився нині у важкій фінансово-економічній скруті, після того як обласна рада зняла фінансову дотацію. Проте цього разу нам допомогли козаки з ГО козацько-історичного куреня «Чорна рада» та декілька однодумців. Тож ми розпочали демонтаж та перевезення школи», – повідомив музейник.

Директор музею додав, що мусив на роботу експедиції використати кошти з власної кредитної картки. «З Божою поміччю поставимо і цей унікальний об’єкт. Не в перший раз я так ризикую», – заявив Середюк.

«Роботи тривали понад тиждень. Адже потрібно було пронумерувати кожен брус і балку, щоб уже в скансені можна було успішно скласти. Допомогли і місцеві жителі, які у свій вихідний день приходили допомагати в демонтажі та вантажити важкі бруси на фуру», – розповіла працівник музею Ольга Рогова.



Директор музею наголошує: коштів на рятувальні роботи не вистачає, тож закликає усіх, хто не байдужий до історичної спадщини Волині, допомогти скансену. «Тоді може знову школа відродитися і продовжить нове життя в експозиції просто неба», – каже Олександр Середюк.

Від старої школи залишився лише комин.
Від старої школи залишився лише комин.

 

Коментарі
06 Квітня 2017, 15:31
ВМІЛИ за ПОЛЬЩІ будувати --адже вже мабуть 80 років стояла і дітей розуму вчила , без компютерів !
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39