Яке символічне значення несе герб Любомля?

31 Березня 2017, 13:39
3678

Давнє волинське місто з першою писемною згадкою у ХІІІ столітті. У Любомлі досі зберігається найдавніший зі збережених костел на Волині, а до середини минулого століття тут була і одна з найдавніших синагог – з початку XVI століття.

Любомль належав до тих земель, які дарувалися чи передавалися від власника до власника, тобто був приватно-власницьким, – йдеться на сайті Хроніки Любарта.

Як пише історик-геральдист Володимир Панченко, історики не виявили якихось джерел із зображеннями чи вказівками на герб Любомля. Містечко отримало магдебурзьке право у 1571 році.

У ХІХ століття питання про герб Любомля також не піднімалося. Лише в 1930-х роках був складений проект любомльського герба. На жовтому щиті – два зубри, які дивляться в різні сторони. За основу взяли давній герб Холмської землі, до якої належав Любомль в часи першої Речі Посполитої. Герб так і не затвердили.


Офіційну геральдичну символіку Любомль отримав уже в 2000 році. Як ідеться на сайті Любомльської міської ради, його автором є місцевий краєзнавець Микола Дзей.

На гербі зображено Георгія Змієборця, повернутого вправо, на червоному полі. Зліва зверху розміщений білий хрест, як символ Волинської землі.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром