Чи варто вводити штрафи у школах для учнів і вчителів?

29 Березня 2017, 11:03
1525

Освітній діяч, директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук пропонує у школах запровадити шкільні штрафи.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«А що ви думаєте, шановні колеги, про шкільні штрафи. У деяких країнах вони ж існують. Учнів (їхніх батьків) штрафують за порушення Правил внутрішнього розпорядку, образу вчителя, використання мобільних на уроці, нецензурну лексику в стінах школи... Кошти, отримані від штрафів, зараховують на рахунок школи й використовують на її потреби.

Безумовно, у цій практиці є позитив і негатив. Є ментальне несприйняття навіть думки про це невиправних ідеалістів від бездітної педагогіки. Є величезна кількість нормативних перепон. Є обґрунтоване побоювання серйозних зловживань, якщо то буде...

Але, коли сьогодні почув у метро, як зграйка шестикласників російською, жваво та з матюками обговорювали, як вони сказали «прикол», з їхнім однокласником, коли той на уроці «послав» вчительку, стало дуже сумно... Уявляю, як «весело» тій вчительці. А що вона може зробити? Вигнати з класу? Не дай Бог. Знизити оцінку? Не має права. Записати в щоденник?

Ага, допоможе, як мертвому припарка. Зателефонувати батька учня? Інколи від них можеш почути таке, що.... Відвести учня до директора? Ой, не смішіть... Застосувати засоби педмайстерності? Та, якби їх знати й уміти... То що?

Між іншим, маю удома двотомник «Энциклопедия русского мата». Деяких слів, котрі почув від шестикласників, я у двотомнику не знайшов... Розумію, що про штрафи – не дуже файна мрія. Але, якби... Уявляєте, ЯКІ б кошти отримала школа додатково.... І не лише кошти...» – поділився думками освітянин.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024