Штунський сільський голова просить допомогти відремонтувати місцевий будинок культури

22 Березня 2017, 09:00
2654

У неділю, 19 березня, у селі Штунь відбулися збори селян, участь в яких взяли заступник голови районної ради Ганна Сачук, начальник відділу освіти Анастасія Савош, помічник народного депутата Ігоря Гузя Ігор Торба, районний депутат від сільської ради Анатолій Романюк та голова Вишнівської сільської ради Віктор Сущик.

Незважаючи на погодні умови, жителі села, розуміючи необхідність своєї присутності, відірвалися від домашніх справ і прийшли вирішити невідкладні проблеми громади.

Розпочали зі звіту сільського голови за минулий рік. Зокрема, Олександр Зінчук детально розповів про виконання бюджету Штунської сільської ради.

«Прибутки та видатки становлять майже однакову суму – більше 471 тисяч гривень. В основному це сплата податків за землю, користування лісовими ресурсами, з фізичних осіб, акцизний податок із продажу алкогольних та тютюнових виробів, нерухоме майно та сільськогосподарський податок, який сплачує фермерське господарство.

На утримання пожежної охорони надходили допоміжні кошти (тобто співфінансування) з сусідніх сільрад та міськради. Зокрема, це з Вишнівської, Римачівської, Любомльської та Радехівської. Наша «противогненна безпека» в надійних руках і займає одне з кращих місць у районі.

Проблему з ремонту доріг вдалося частково владнати. За 2016 рік поклали 800 метрів асфальту на головній дорозі села, де було вже неможливо їхати як автомобілем, так підводою чи велосипедом. З вирішенням цього питання допомогли Служба автомобільних доріг, яка виділила 610 тисяч гривень, райрада, Вишнівська та Штунська сільради – по 70 тисяч. Також ремонтували дорогу між селами Штунь та Замлиння», – повідомив Олександр Зінчук.

На зборах порушили питання щодо окультурення сміттєзвалищ.

«Навіщо ж створювати нові, якщо можна вивозити непотріб туди, де вони вже є, – наголосив на тому Олександр Анатолійович. – У минулому році у селі побудували дитячий майданчик, у перспективі – новий дитячий садок.

Також сільський голова звернув увагу на облагородження рекреаційної зони – ставка. Він повідомив, що вже зроблено і те, що в найближчих планах: міні-пляж і футбольне поле. Також планують зробити вуличне освітлення: спочатку на півсела, а пізніше і повністю.

«Наша команда зайняла ІІ місце в спартакіаді району. В цьому році було закуплено футбольну форму для 15 чоловік, яка коштувала 5 тисяч гривень. На 2017 рік заплановано виділити на розвиток місцевої галузі спорту в двічі більше».

Як наголосив Олександр Зінчук, найболючішою проблемою для села є реконструкція адмінбудівлі, в якій знаходиться і Будинок культури, і бібліотека, і сільська рада, а кілька років тому були ще колгоспна контора, відділення пошти та електрозв’язку.

«Будівлю побудовано у 1984-му. У свій час вона була окрасою не лише місцевої сільради, але й всього району. Так як концертна зала тут розрахована на 350 місць (більша, ніж у РБК). Колись тут гастролювали подружжя Мареничів, дует «Світязь», Павло Дворський. Є бомбосховище.

На сьогоднішній день будівля знаходиться у занедбаному стані, тому потребує капітального ремонту. Було розроблено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію цієї будівлі під амбулаторію загальної практики сімейної медицини, дошкільний навчальний заклад (він також у плачевному стані), бібліотеку, Будинок культури та адмінприміщення».

Очільник сільради зауважив, що за рік, звичайно, не можливо все це зробити, адже у своєму бюджеті нема коштів.

«Але не потрібно здаватися, треба стукати в усі двері і їх хтось таки відчинить. Для нормального функціонування будівлі в майбутньому, найперше необхідно реконструювати дах. На сьогоднішній день на це потрібно 1 млн 552 тис. грн».

Розглядаючи питання пошуку рішень щодо реконструкції адмінбудівлі, до слова було запрошено гостей. Вони позитивно відгукнулися на заклик про матеріальне вирішення цього питання. Зокрема, Анастасія Савош переймалася долею дитячого садка, а Віктор Сущик – подальшим існуванням ФАПів на місцях. Ганна Сачук та Ігор Торба обіцяли посприяти у пошуку коштів. Жителі пообіцяли брати активну участь у розвитку села.

Як підсумок зборів було прийнято рішення про звернення зборів селян до різних гілок влади з проханням посприяти виділенню коштів на реконструкцію будівлі, яке одноголосно підтримали.

Наприкінці заходу місцевий активіст Віталій Вітельський повідомив односельчан, що в межах села почали розводити фазанів. Уже закупили 20 самців і 45 самок. Прохання їх не знищувати.

Депутат сільської ради Михайло Ярмолюк разом зі священиком церкви Івана Богослова, отцем Петром, повідомили про необхідність облаштування огорожі та брами місцевого кладовища. Було вирішено зібрати групу активістів та завершити роботу до Великодня.

Ірина МАЇЛО

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром