Мешканці Любомльського і Шацького районів звернулися до прем'єра

12 Березня 2017, 16:09
1910

На Волині вже понад півроку тривають дискусії щодо кількості госпітальних округів. Розглядалося це питання і на останній сесії обласної ради, де Володимир Дибель, директор ТМО Любомльського і Шацького районів, відстоював створення госпітального округу на базі ТМО Любомльського і Шацького районів.

Днями жителі двох районів поставили свої підписи під зверненням до міністра охорони здоров'я та Прем'єр-міністра України з проханням зважити на думку місцевого населення у питанні створення кількості округів на Волині, - пише Район.Шацьк.

Подаємо текст листа-звернення.

"Ми, жителі Любомльського і Шацького районів, більше 20 років чекали новоих лікарень, бо умови в старих були жахливі: облуплені стіни, одна вбиральня на все відділення, дірявий лінолеум і така ж підлога, старий дах, з якого на голову хворим лився дощ, та зношена постільна білизна. У поліклініці в напівтемних коридорах навіть людини не можна було впізнати.

Довгоочікувані лікарні виправдала наші надії. У поліклініках і у відділеннях світлі, просторі, широкі коридори, палати і кабінети, чисті, охайні вбиральні.

Таких умов, як у наших лікарнях, то не тільки в інших районах, але в області немає. Хворих у палаті по двоє-троє, у кожній – умивальник, туалет, холодильник, телевізор. Лікарі досвідчені і кваліфіковані.

Дуже добре, що є в ТМО Любомльського і Шацького районів багато сучасного обладнання – мамограф, цифровий рентген-апарат, пересувний флюорограф, новий ультразвуковий апарат. Хворих з ТМО в обласні установи за потреби перевозять на реанімобілях, що оснащені всім необхідним для надання невідкладної допомоги.

Місто Любомль знаходиться в центрі району, до сусіднього Шацька – 35 км, до крайнього населеного пункту перед Турійським районом (Ладинь) – 25 км, до найвіддальних сіл – Забужжя і Гороховище – 60 км. Віддалені села Хрипськ і Пулемець Шацького району знаходяться за 135 км від Ковеля, Столинські Смоляри, Забужжя Любомльського – за 105-110 км.

Чи зможе людина з гострими приступами болю в спині, серці, нирках витерпіти таку відстань? Як довезти вагітну жінку, коли пологи з ускладненнями? Як подолати таку відстань людям похилого віку?

У нашій великій лікарні практично завжди зайняті всі місця у терапевтичному, неврологічному, дитячому відділеннях. А де ж вони з’являться у Ковелі? Невже простого трудівника кидати напризволяще?!

Сьогодні значна частина хворих не йде в лікарню, бо немає грошей на ліки та на проїзд навіть до Любомля та Шацька. А як дістатися до хворого, щоб відвідати, в м. Ковель, коли вартість проїзду в обидві сторони складає 20 відсотків пенсії, а з деяких сіл зовсім не ходить громадський транспорт?

І це все робиться для блага людини?

Чому ми повинні стати заручниками чиїхось необдуманих рішень? Адже значна частина населених пунктів Любомльського і Шацького районів буде практично відрізана від своєчасної кваліфікованої і доступної медичної допомоги!

А чому не зважають на той факт, що влітку, коли за рахунок відпочивальників кількість населення Шацького району збільшується удвічі й утричі? А скільки хворих з числа тих, хто перетинає кордон на трьох митних автопереходах?

У післявоєнний важкий час будували в селах школи, бібліотеки, клуби, ФАПи, бо дбали про людей, а тепер усе це закривається. Це горе-оптимізація і горе-реформи.

Зважаючи на все вищевикладене, ми, жителі Любомльського і Шацького районів, вважаємо за необхідне і просимо створити госпітальний округ на базі Територіального медичного об’єднання Любомльського і Шацького районів.

Зробіть це для людей, будь ласка!»

Свої підписи під зверненням поставили 6823 людей

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50