Леся Українка жила в Бережцях та записала на Любомльщині пісенні мелодії

24 Лютого 2017, 10:39
4887

У четвер, 23 лютого, в Любомльському краєзнавчому музеї школярі 9-10 класів ЗОШ №2 дивилися документальний фільм та ознайомлювались із маловідомими фактами про нашу геніальну землячку, поетесу Лесю Українку.

Про це написала у групі Любомльський край у Фейсбуці Юлія Хвас.

Захід присвячений 146-річчю від дня її народження, який відзначатиметься 25 лютого.

На літературно-краєзнавчому святі «Весняная сила в душі моїй грає» учні дізналися про пам’ятне літування Лесі 1892 року у селі Бережці на Любомльщині.

Із відповідних джерел відомо, що подорож благотворно позначилася на самопочутті письменниці, вона відчула приплив нових сил для подальшої праці. Особливо припали їй до серця досі малознайомі місця.

Саме тут, на Любомльщині, Леся Українка, зацікавившись місцевим пісенно-музичним фольклором, записала 12 пісенних мелодій, що походять із Любомля і його околиць. Згодом Климент Квітка помістив їх у збірнику «Народні мелодії. З голосу Лесі Українки».

Після інформаційно-краєзнавчих розповідей автора цих рядків студентка Тетяна Мартинюк під власний гітарний супровід подарувала гостям пісню на слова Лесі Українки – «Contra spem spero!» – одного із найкращих і найбільш знакових її творів.



Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром