«Раніше Вам треба було приїхати, може б нам не довелося жити тут так довго»

23 Лютого 2017, 10:25
2540

У п’ятницю, 17-го лютого, у редакцію сайту 0332.ua звернувся керівник приватного підприємства «Сприяння-Тех», який розповів, що з 7 лютого на «Ягодині», безпідставно затримали 4 вантажівки.

За словами чоловіка, автомобілі везуть пілети (паливні гранули) та вугілля. Приїхавши на митницю, у водіїв забрали паспорти та усі документи на вантаж. Перевізники думали, що подібний «ритуал» всього лише для перевірки. Та на велике здивування, згодом працівники митниці влаштували детальний огляд вантажівок та, безпосередньо, вантажу.

«Вони свердлили автомобіль і розкривали кожен пакет із вантажем. Чоловіки висипали товар на землю та пересипали вміст мішків зі жмені в жменю. Вночі висипане вугілля просвічували ультрачервоним світлом.

На запитання: «Для чого ці всі процедури і що робити із зіпсованим товаром?», на жаль, відповіді не отримали. Лише слова: «Так треба. Це перевірка», – розповів підприємець.


Аби дослідити ситуацію та спробувати знайти пояснення фактам, у понеділок, 20 лютого, журналісти сайту «0332 Сайт міста Луцька» відправились у Ягодин.

Прибувши до місця призначення о 14:00 год., найперше зв’язалися з водієм однієї із затриманих вантажівок. На територію митного контролю працівників ЗМІ не пустили, тому довелося близько години чекати чоловіка поблизу пропускної частини.

Як пізніше розповів пан Роман – водій, що вже 2 тижні перебуває в Ягодині, для того, щоб кудись вийти із території – йому слід написати заяву.

Так, заповнивши відповідний документ – прийшлося чекати ще 2 години, аби його підписали. Поки Роман чекав офіційного дозволу, журналісти поїхали на Волинську митницю ДФС, аби отримати коментар стосовно ситуації, що склалася.

За словами охоронця, на робочому місці вже нікого не було, хоч на годиннику було лише 15:30. Все ж, нам вдалося зв’язатись іі спеціалістом із розгляду звернень та забезпечення доступу до публічної інформації Волинської митниці ДФС Ігорем Дильовим.

«Для того, щоб отримати офіційне пояснення затримання, слід зробити попередній запит. Ні водії, ні підприємство подібної процедури не робили. Я не можу зараз прокоментувати цю ситуацію, оскільки знаходжусь у Луцьку. Ви можете зателефонувати мені завтра в обідню пору, можливо, тоді я дам вам коментар», – сказав пан Ігор під час телефонної розмови.

Невдовзі зателефонував водій вантажівки та повідомив, що йому дали дозвіл, аби вийти з території митного контролю.

Зустрівшись із Романом, він розповів, що 7-го лютого на митницю прибули три вантажні автомобілі, а 9-го приїхав і він. Одну із вантажівок, перевіривши, відпустили ще в п’ятницю, проте інші три тримають й досі.

«Я їхав із Луцька та віз пілети, якими палять котли. Прибув сюди ще 9-го лютого, а хлопці на два дні раніше. Вже більше 10-ти днів нам доводиться жити в авто, хоча ми й самі не знаємо, чому нас тримають», – розповідає водій.


Час, проведений на території митного контролю, за словами чоловіка, йде настільки повільно, що він вже й збився з рахунку, скільки днів живе тут.

«Прибувши в «Ягодин», я постояв у черзі, пізніше під’їхав на оформлення і мене відразу відправили на рентген. Після рентгену вантажівку поставили збоку й сказали, що слід перевірити деякі документи. Прийшов прикордонник та забрав усі документи, включно із паспортом. Поки перевіряли інші наші машини, я просто стояв.

Десь на 3-ій день мою машину загнали в бокс, усі 22 мішки грузу висипали та розпочали шукати те, чого й самі, мабуть, не знають. Вони свердлили, перерили кабіну. Всі наші машини давно перевірені, проте відпускати нас, схоже, не збираються», – додає Роман.

Якщо для того, щоб покинути територію митного контролю потрібно писати заяву, то виникає питання, чи харчуються затримані водії і чи є можливість дотримуватись гігієни, живучи у вантажівці.

«Харчуємося ми у кафе, що є на території митниці. Їжа смачна, проте дорога. Щодо гігієни, то тут складніше. Один раз нас відпустили помитися/побритися у готель, але, знову ж таки, прийшлося писати заяву і чекати, поки її підпишуть.

Якщо я правильно зрозумів, то шофер не арештований, на арешті знаходиться товар. Дивно те, що під час обшуків та оглядів нам ніхто не показував посвідчень, жоден із перевіряючих не представлявся. Посвідчення показав лише чоловік, який забирав у мене закордонний паспорт. На всі мої запитання мені відповідали: «Це перевірка». На сьогоднішній день не маю жодних документів, хоч арештований не я, а товар».


Перевірка тривала не більше 5-ти днів, решту часу чоловіки просто стоять на митниці, бо дозволу на виїзд їм ніхто не давав. На яких підставах тримають три вантажівки – невідомо. Чому у водіїв забрали паспорти – ніхто не пояснює.

Коли ж журналісти прибули у Луцьк, о 22:48 год. прийшло повідомлення зі змістом: «Як не дивно, але віддали документи і збираємося їхати. Раніше Вам треба було приїхати, може б, нам не довелося жити тут так довго».

Чи то збіг вийшов, чи то так мало бути – невідомо. Можливо, камери й надокучливі журналісти втомили працівників митниці, тому й вони відпустили наших хлопців. Проте, пояснення ситуації немає, заробітну плату хлопці навряд чи отримають, а товар лишився зіпсованим.

Текст та фото: Анастасія Качина

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром