У Любомльському суді продовжується розгляд справи французького терориста

16 Лютого 2017, 22:28
1565

На Волині триває суд над громадянином Франції Грегуаром Муто, якого СБУ обвинувачує у контрабанді зброї та підготовці терактів під час Євро-2016.

Кореспондент DW спостерігав за перебігом засідання.

Білий поліцейський автозак тихо підкочується засніженими вулицями Любомля до одноповерхової будівлі районного суду. Цього тижня тут відбулося чергове судове засідання у справі француза, якого підозрюють у підготовці терактів.

З кабіни поліцейський конвой виводить худорлявого молодого чоловіка в окулярах з білявою бородою у кепці з українським гербом. Це Грегуар Муто – 25-річний громадянин Франції, якого українські спецслужби звинувачують у контрабанді зброї та підготовці низки терактів на батьківщині.

Цілий арсенал у багажнику

Майже дев’ять місяців тому за 30 кілометрів звідси, на прикордонному пункті «Ягодин», співробітники СБУ витягали француза зі схожого пікапа. За словами правоохоронців, тоді у багажнику білого Renault Kangoo було знайдено цілий арсенал, який Муто начебто намагався вивезти з України до Франції: п’ять автоматів Калашникова, понад п’ять тисяч набоїв, два протитанкові гранатомети з 18 пострілами, 125 кілограмів тротилу та сто електродетонаторів.

За два тижні голова СБУ Василь Грицак виступив із сенсаційною заявою: українська спецслужба викрила глибоко законспіровану терористичну групу, яка планувала низку терактів у Франції напередодні та під час проведення Чемпіонату Європи з футболу 2016 року. За його словами, затриманий громадянин Франції разом із спільниками планував використати зброю для одночасного підриву мостів та автобанів, офісу податкової, мусульманської мечеті та єврейської синагоги.

Провінційний суд

Вхід до Любомльского райсуду охороняє Семистрільна ікона Богородиці – вона висить якраз навпроти вимкненого металошукача. У переліку справ для поточного розгляду, що прикріплений до стіни – переважно слухання про адмінштрафи, розлучення, стягнення аліментів. Справа Муто вирізняється серед списку гучними статтями: незаконне поводження зі зброєю, контрабанда, тероризм.

Засідання починається із запізненням – у поведінці учасників процесу помітна провінційна неквапливість. В маленькій залі майже впритул розміщуються конвой та учасники процесу: прокурор, адвокати, перекладачка Людмила Бондарук і почесний консул Франції. На останній лаві поряд з кореспондентом DW занотовує деталі процесу співробітник СБУ. Сам Грегуар Муто перебуває у так званій «євроклітці» – сучасному скляному відділені для підсудних, що прийшли на заміну металевим кліткам.

Заява від «Азова»

На засіданні 14-15 лютого суд мав намір розглядати так звані «письмові докази» – сукупність документів слідства, на вивченні яких наполягає обвинувачення. Адвокати Муто одразу ж заявили, що більшість з цих документів не є власне доказами, а лише коментують хід слідства.

Розпочавши вивчення документів по черзі, як на цьому наполягав захист, судді зачитали найперший – заяву на той час вже колишнього бійця полку «Азов» Михайла Зубова, який у березні 2016 року повідомив управління контррозвідки СБУ про намір Муто організувати теракти у Франції.

Згідно з заявою, у червні 2015 року, Грегуар Муто зустрівшись із Зубовим біля торгівельного центру у Маріуполі, спитав того, чи розмовляє він англійською, після чого запропонував свої послуги у постачанні полку «Азов» волонтерської допомоги. Тоді ж Муто начебто розпочав обговорення з Зубовим міграційної політики Франції, висловив своє незадоволення нею та припустив можливість організації терактів.

Згідно з заявою Зубова, Муто розповів йому про своє членство у законспірованій праворадикальній організації, яка начебто має спільників навіть у правоохоронних органах Франції і, знаючи, що той займається у розвідувальній роті «Азову» обліком арсеналу, запропонував продати йому зброю для майбутніх терактів .

Муто і Зубов продовжили спілкування в шифрованих месенджерах. А на початку листопада зустрілись у Харкові, де обговорили обсяги зброї і її вартість – 16 тисяч євро.

Наприкінці грудня в Харкові Муто передав Зубову перші дві тисячі євро з загальної суми, 8 січня ще один француз Ерік Гарконе в аеропорту Бориспіль передав ще одну тисячу євро. Муто і Зубов листувались ще два з половиною місяці, але в другій половині березня Зубов несподівано вирішив розповісти все СБУ.

Безлад у документах

До заяви Зубова долучені числені скріншоти листування, фотографії паспорта Муто, схем конспірації та поставок зброї через кордон. Однак, на думку адвокатів, все це не може бути використано як докази, адже в документах не зазначено, ким і за яких обставин робилися ці знімки.

Заява Зубова стала тим документом, з якого розпочалося все подальше розслідування. Але, при спробі вивчення подальших письмових доказів адвокат Віктор Губський звернув увагу суду на відсутність наступного ключового документу – постанови про відкриття оперативно-розшукової справи.

«Саме на неї посилаються усі наступні документи слідства, але вона наразі не розсекречена і не представлена захисту і суду», – зазначив захисник, запропонувавши виключити всі наступні матеріали слідства з переліку доказів.

Така заява помітно приголомшила і прокурора, і колегію – фактично клопотання адвокатів могло розвалити слухання на самому початку. Порадившись судді вимушені були зауважити неналежний рівень підготовки документів обвинуваченням.

«Тут дійсно виникає принцип «плодів отруєного дерева», – коли один невірний документ, може зруйнувати усю подальшу справу»,- зазначив суддя Олег Павлусь.

А чи була зброя?

Однак, попри заперечення адвокатів, суд дозволив прокуратурі «донести»  необхідну постанову, тим часом запропонувавши перейти до вивчення тих доказів, які на нього б не посилались. Прокурор Сергій Гуменюк не зміг пояснити кореспонденту DW, скільки ж часу знадобиться на пошук документа, зазначивши лише, що він знаходиться у Києві.

Наступного дня він запропонував суду ще один документ – складений співробітниками СБУ у травні 2016 року акт виготовлення імітаційних засобів. З нього стала відома ще одна цікава обставина: виявляється, під час контрольованої поставки Зубов передав Муто не справжню зброю, а репліки – з автоматів Калашникова та гранатометів заздалегідь були спиляні пускові механізми, бойові патрони і постріли РГД були підмінені на навчальні, а замість тротилових шашок взагалі використовувались муляжі з тирси і клею.

«Якщо справжніх засобів ураження не було ані під час передачі, ані під час затримання, то чи можна взагалі говорити про контрабанду зброї?»,- розмірковує адвокат Олег Юрченко у розмові з кореспондентом DW.

Однак обговорити це питання в суді цього разу не вийшло – замість цього адвокати зазначили, що акт виготовлення імітаційних засобів теж посилався на оперативно-розшукову справу, про відкриття якої немає документів.

Врешті прокурор був вимушений прохати колегію зробити місячну перерву в засіданні для наведення порядку в документах. Незважаючи на заперечення адвокатів, суд погодився на таку пропозицію, після чого подовжив термін тримання Грегуара Муто під вартою у Луцькому СІЗО до 15 квітня.

Вже 9 місяців під вартою

«Я вже дев’ять місяців я знаходжусь під вартою і якщо документи оформлені не належним чином, то це не моя відповідальність»,- спробував заперечити на це Грегуар Муто.

Це була чи не єдина його репліка під час усього судового засідання. У перерві француз також відмовився від прохання кореспондента DW про інтерв’ю, зазначивши, що «це не в його інтересах».

Змінити запобіжний захід Грегуару Муто і випустити його з під варти заважають кілька обставин. Згідно з клопотанням прокуратури, вийшовши на волю він би міг втекти від правосуддя, зв’язатися зі спільниками, чинити тиск на свідків чи заважати роботі слідства. Проте адвокати зазначають, що втекти Муто навряд чи зможе через конфіскований паспорт, його спільники у цій справі не встановлені і невідомо чи є взагалі, а слідство вже завершене.

Менше з тим, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом, тяжке обвинувачення у тероризмі не передбачає іншого запобіжного заходу.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39