На Любомльщині не вжили заходів з оптимізації мережі шкіл

12 Лютого 2017, 13:24
1639

На Волині продовжують оптимізувати малочисельні навчальні заклади. Про це йшлося 9 лютого під час засідання колегії управління освіти, науки і молоді облдержадміністрації.

Начальник управління Людмила Плахотна розповіла, що на цей час в області функціонує 702 школи: 21 гімназія, дев'ятнадцять ліцеїв, три колегіуми та десять загальноосвітніх навчальних закладів для дітей із особливими потребами, 112 шкіл першого, 237 – першого-другого та 345 першого-третього ступенів. Із цих закладів, 115 – малочисельні. Про це повідомляє Волинський інформаційний портал.

Усього в школах області навчається 129,9 тисячі учнів. Протягом 2016 року на Волині реорганізували 64 загальноосвітні школи. Зокрема, закрили десять і призупинили діяльність 26 шкіл першого ступеня, призупинили діяльність чотирьох ЗОШ першого-другого ступенів, понизили ступені двох загальноосвітніх шкіл першого-третього та трьох першого-другого ступенів. На цей час створили чотири опорні школи, до складу яких увійшли п'ятнадцять філій.

Тільки для оновлення та модернізації навчально-матеріальної бази опорних шкіл торік в області освоїли одинадцять мільйонів гривень цільової освітньої субвенції.

Утім, влітку минулого року в Іваничівському, Любомльському та Любешівському районах не вжили жодних заходів із оптимізації мережі шкіл. Така тенденція, на думку Людмили Плахотної, веде до збільшення вартості утримання одного учня. У кінцевому ж результаті будуть відсутні умови для якісної освіти.

Окрім того, протягом 2016 року у 255 школах організували індивідуальне навчання для 1,885 дітей. На це використали понад 32 мільйони гривень. Найбільше таких шкіл у Горохівському, Ківерцівському, Ковельському та Старовижівському районах.

Керівництво управління констатує: розрив між знаннями учнів міських і сільських шкіл, тими, хто вчиться індивідуально, і тими, хто займається у класах, колосальний. Тому необхідно продовжити роботу з оптимізації мережі малочисельних шкіл.

Так, до 1 вересня планують створити ще 29 опорних шкіл, у складі яких буде функціонувати 93 філії. На цей час лідер у цій сфері – Турійський район. Сесія районної ради прийняла рішення про створення двох опорних закладів: Купичівської ЗОШ І–ІІІ ступенів та Луківської ЗОШ І–ІІІ ступенів-ліцею.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024