Чи «дасть добро» Гунчик на створення восьми госпітальних округів замість трьох?

02 Лютого 2017, 13:00
1748

Депутати Волинської обласної ради звернулися до Президента та Кабінету Міністрів із проханням створити в регіоні вісім госпітальних округів замість трьох.

Про це стало під час сесії Волинської обласної ради, – пише Волинь24.

Голова фракції «УКРОПу» у Волиньраді Вячеслав Рубльов зачитав звернення до Президента та Кабінету Міністрів України щодо утворення шести госпітальних округів на Волині.

З його слів, процес створення госпітальних округів триває з минулого року. Останні в перспективі повинні забезпечити населення вторинною медичною допомогою.

Рубльов нагадав, що міжвідомча група при ОДА виступає за створення трьох госпітальних округів з центрами у Луцьку, Ковелі та Нововолинську.

«Ми вважаємо, що цього вкрай недостатньо, адже на Волині – багато чорнобильців, висока онкозахворюваність. На нашу думку, створення трьох госпітальних округів вкрай негативно позначиться на області», – наголосив депутат.

Обранець громади зауважив, що потрібно врахувати стан доріг і транспортне сполучення регіону, мовляв створення лише трьох округів призведе до того, що мешканці віддалених населених пунктів в критичних ситуаціях не зможуть дістатись до медзакладів.

«Це вплине на якість та своєчасність надання меддопомоги. Таке рішення не спрятиме якісному медичному обслуговуванню людей, які живуть далеко від центрів госпітальних округів», – резюмував Рубльов.

Він запропонував створити ще три госпітальні округи з центрами у Камені-Каширському, Володимир-Волинському та Любомлі. Згодом Володимир Бондар запропонував додати до цього списку Ратне, а Ігор Палиця – Маневичі.

На підтримку цієї пропозиції виступили також нардепи Ігор Гузь та Ірина Констанкевич.

Зокрема, Ігор Гузь заявив, що в Чернігівській області, яка має таку ж кількість населення, як і Волинь, відстоюють створення семи госпітальних округів.

Натомість Михайло Бегаль зауважив, що медичну послугу характеризує не лише кількість ліжок, а й її якість.

«Політика міністерства каже про те, що обсяг допомоги іншим районним центрам не зменшиться, просто більш дороговартісну апаратуру отримають саме госпітальні округи», – зазначив депутат.

Нагадаємо, робоча група при ОДА пропонує створити три госпітальні округи з центрами у Луцьку, Ковелі та Нововолинську.

У відповідь на численні звинувачення голова ОДА Володимир Гунчик звернувся до керівників районних лікарень:

«Шановні керівники районних лікарень, а де ви були раніше? Чому в одних є гуртожитки, кваліфіковані лікарі, а в іншої немає, але вона претендує на госпітальний округ? Ми мільйони направляємо на медицину, але районні лікарі теж не повинні сидіти на місці».

Також він розповів, що завтра зустрінеться з в.о. Міністра охорони здоров’я і попросив до цього часу подати йому остаточну пропозицію.

«Давайте визначимось нарешті. До кінця дня я прошу сформувати кінцеву позицію і дати її голові ОДА», – наголосив він.

Не змовчав після цього й Ігор Палиця.

«Я звик грати чесно і за правилами, крапльона колода – не в моїх правилах. Ми що клоуни, щоб намалювати вам все до кінця дня? Тут треба брати кілометраж, дані. Мене одне цікавить: якщо максимально дозволено зробити шість чи сім округів, то чому ви не виступаєте за це? Чому ми не беремо максимум?», - наголосив голова обласної ради.

Зрештою, присутні підтримали створення восьми госпітальних округів в області, втім Ігор Палиця запевнив, що кінцеве рішення – за головою ОДА, мовляв, як Володимир Гунчик «з лінійкою порахує, так і буде».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024