Любомльський лісгосп має кількамільйонну кредиторську заборгованість

23 Січня 2017, 18:54
3125

Волинські лісівники віддають приватному бізнесу лісопродукцію, не отримавши за неї гроші, потім судяться, а через кілька років «пробачають» борги.

Активісти Об'єднання ветеранів розвідки України припускають, що таким чином відбувається змова лісівників із покупцями задля власного збагачення. Як наслідок - підприємства «скочуються» до банкрутства. – про це пишуть «Волинські новини».

Активісти відділу протидії корупції Волинського відділення Громадського об'єднання «Об'єднання ветеранів розвідки України» проаналізували фінансово-господарську документацію Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

У своєму висновку громадські активісти говорять про неефективне використання фінансових ресурсів, що може призвести до розвалу галузі в цілому.

Як наслідок, вони надіслали лист у Міністерство агропромислового комплексу та продовольства України з проханням перевірити фінансову діяльність волинських лісівників.

Керівник громадської організації Анатолій Сковера розповідає, що мільйонні борги на підприємстві можуть бути наслідком змови лісівників з бізнесменами.

«Ми звертаємося з проаналізованою нами інформацією та виявленими порушеннями не у Державне агентство лісових ресурсів України, а саме в Міністерство агропромислового комплексу. Це тому, що до лісівників неможливо достукатися. Ми їм неодноразово надсилали листи про порушення у сфері діяльності ВОУЛМГ, втім, жодної реакції чи відповіді немає.

Допускаємо, що вся інформація, яка відображається в звітах, що надходять до Держагентства лісових ресурсів України, не відповідає реальним фактам та потребує додаткової детальної фінансової перевірки. Більше того, дебіторська заборгованість на підприємстві може бути наслідком попередньої змови, - вважає Сековера.

Тому, в своєму листі він просить Міністерство під час перевірки детально вивчити дебіторську заборгованість, розподіливши її на підвиди (довгострокова, строкова, прострочена, сумнівна та безнадійна). Зі слів пана Анатолія, це дасть можливість побачити, що відбувається з коштами, які підприємству боргують за «проданий» ліс.

Про те, що борги на підприємстві ростуть й ліс віддають «безоплатно», – свідчать документи, стверджують у громадській організації.

Так, наприкінці минулого року начальник управління Олександр Кватирко у одному зі своїх наказів зауважив, що ріст заборгованості продовжується:

«Дебіторська заборгованість 25 підприємств Волинського ОУЛМГ станом на 30.09.2016 становить 32.6 мільйона гривень, в тому числі 8.9 мільйона гривень заборгованість за розрахунками з бюджетом. Зростання боргів відбулося на 1.5 мільйона гривень.

У документі, як стверджують активісти, чорним по білому написано, що більшість дебіторської заборгованості виникла в результаті безоплатного відпуску лісопродукції.

«Найбільша дебіторська заборгованість обліковується у ДП «Цуманське ЛГ» 2045,2 тис. грн, ДП «Любомльске ЛГ» 1687,4 тис. грн, ДП «Ковельське ЛГ» 1055.4 тис. грн, ДП «Турійське ЛГ» 980 тис. грн, ДП «Камінь-Каширське ЛГ» 872,6 тис. грн, ДП «Старовижівське ЛГ» 848,4 тис. грн, ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» 793,8 тис. грн, ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» 668,2 тис. грн, ДП СЛАП «Любешівагроліс» 579,4 тис. грн, ДП СЛАП «Ратнеагроліс» 538.2 тис. грн" - йдеться у документі.

Незважаючи на зменшення зобов’язань, ще досить велика кредиторська заборгованість за товари, роботи та послуги залишаються на таких підприємствах: ДП «Цуманське ЛГ» - 4684,5 тис.грн., ДП «Любомльське ЛГ» - 2834,9 тис.грн., ДП «Шацьке УДЛГ» - 2096,9 тис.грн., ДП «Камінь-Каширське ЛГ» - 1749,8 тис.грн., ДП «Поліське ЛГ» - 1662,9 тис.грн., ДП «Ківерцівське ЛГ» - 1524,6 тис.грн., ДП «Володимир-Волинське ЛГ» - 1374,9 тис.грн., ДП «Турійське ЛГ» - 1151,3 тис.грн.


Допущено ріст кредиторської заборгованості за товари, роботи та послуги до початку року ДП «Шацьке УДЛГ» - 1903,3 тис.грн, ДП «Камінь-Каширське ЛГ» - 910 тис.грн, ДП «Поліське ЛГ» - 702 тис.грн, ДП «Любомльске ЛГ» - 619 тис.грн, ДП «Ковельське ЛГ» - 619,1 тис.грн, ДП «Ківерцівське ЛГ» - 667 тис.грн, ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» - 518 тис.грн.» - йдеться у документі.

В наказі №119 головного лісівника Волині Олександра Кватирка також вказано керівникам лісгоспів вжити дієвих заходів до зниження рівня дебіторської заборгованості на підприємствах шляхом активізації претензійно-позовної роботи запровадити дієвий контроль директорам лісгоспів за виконанням умов договорів.

Коментарі
23 Січня 2017, 21:44
Все правильно,до відповідальності їх навряд хто потягне-немає кому, з цього корита кормляться багато силовиків,правників та представників влади. А Бояр все давно зрозумів, та задню включати не має права-свої ж здадуть.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром