У Крушинці відзначили меценатів, які долучилися до будівництва храму

28 Грудня 2016, 10:14
4039

Раніше місцеві жителі належали до парафії Святої Трійці в селищі Головне. У 2013 році на зборах громади вони вирішили будувати свій Божий дім Української Церкви.

Вже 14 липня єпископ Володимир-Волинський Матфей із благословіння єпархіального архієрея відслужив чин заснування храму на честь апостолів Петра і Павла та поставлення хреста.

За 3,5 роки віряни спільними зусиллями звели церкву і вже цьогоріч 25 грудня вона гостинно відкрила двері для більше 200 місцевих парафіян і гостей із сіл Заболоття, Нудижі, Самійличі, селища Головне та міста Любомля.

На цю знаменну подію у житті громади прибув владика митрополит Луцький і Волинський Михаїл, який очолив Божественну Літургію. Допомагали йому декани: любомльський – протоієрей Віктор Возняк, шацький – протоієрей Михайло Цвинкилевич, настоятель парафії протоієрей Святослав Нюня, інше духовенство Любомльського, Шацького, Нововолинського деканатів.

І полинули під склепіння святині щирі молитви, а церковні піснеспіви торкалися сердець кожного, хто був на службі, у людей виступали сльози радості.

Архієпископа урочисто вітали теплими словами і квітами наймолодші прихожани – учні. Владика вручив дітям новорічні подарунки та звернувся до присутніх:

«Сьогодні ви маєте храм у своєму селі, храм своєї православної батьківської віри, храм, у якому звершується молитва українською мовою. Усвідомлення цього наповнює душу радістю і впевненістю в майбутньому. Ми виросли духовно».

Опісля відбулося нагородження меценатів. Високою церковною нагородою відзначили ініціатора зведення святині і головного спонсора Миколу Романюка, вихідця з Крушинця, який прибув із Дніпра та постійно допомагав. Подяки вручили уродженцю села Ростиславу Сиротюку, підприємцю із Любомля Миколі Шлапі та іншим.


Чимало подарунків привіз отець Віталій, який народився в Заболотті, а зараз має прихід у Нововолинську. Значну пожертву зробив владика Михаїл, віддавши свою місячну зарплату. У Богослужінні взяв участь і голова райради Микола Сушик, він подарував напрестольний хрест:

«Шануючи віру парафіян Московського патріархату, все-таки більшу перевагу віддаю Київському. Та головне: храми зводяться, а це забезпечує ріст духовності. Вірю, що ще не одна святиня на Любомльщині гостинно відкриє свої двері».

І хоч не всі церковні атрибути є у новозведеному храмі, проте Божа благодать уже вселяє віру.

1

Прихожани вдячні настоятелю храму отцю Святославу, матушці Тамарі за постійне піклування й організаторську роботу, Надії і Миколі Згоранцям, усім парафіянам, які неодноразово вносили пожертви й допомагали будувати церкву.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024