Так чи бути центру об’єднаної громади в Гущі?

22 Грудня 2016, 13:53
1861

Нещодавно відбулися загальні збори в с. Гуща, на які зійшлося майже сто мешканців із чотирьох населених пунктів сільської ради. Прибули й гості – очільники сусідніх рад – Забузької та Рівненської.

Також долучилися всі голови Гущанської сільради різних часів та настоятель місцевого храму Микола Пекарський.

На порядку денному було три питання. Перше – звіт сільського голови Олексія Нестерука.

«При незначному бюджеті сільської ради, завдяки активній позиції громади та проектній діяльності на інфраструктуру вдалося залучити майже 700 тисяч гривень, за які здійснюється ремонт приміщення амбулаторії (замінили дах, вікна, двері, зробили утеплення), а також побудували приміщення для МПО с. Гуща».

Олексій Олексійович розповів про плани на наступний рік та про подання чотирьох спільних проектів із партнерами з Республіки Польща на конкурс програми Польща-Білорусь-Україна, кожен з яких до 2,5 мільйонів євро (при співфінансуванні 10 відсотків).

Серед ідей поданих проектів – ремонт семикілометрової ділянки дороги від Миловані до Гущі та організація туристичного маршруту, на який із Європейського Союзу передбачено 14 мільйонів гривень!

Та найбільше турбувало людей питання об’єднання громад. До виступу був запрошений рівненський сільський голова Володимир Крижук. Він повідомив про фінансовий стан та напрацювання сільради.

«Уже з весни плануємо розпочати роботи по ремонту дороги до Забужжя, на що виділимо 8 мільйонів гривень із бюджету нашої ради. За умови позитивної відповіді гущанської громади щодо об’єднання з центром у селі Рівне, вже сьогодні готові допомагати фінансово. Інакше всі кошти використаємо лише на благоустрій своєї території».

«Нашій громаді потрібна фінансова підтримка сусіда, бо маємо порівняно невеликий бюджет, а ще більше – дорога до Забужжя», – зауважив Забузький сільський голова Олександр Герун.

Однак, незважаючи на всі аргументи, присутні на зборах жителі населених пунктів Гущанської сільської ради майже абсолютною більшістю все ж вирішили не підтримати пропозицію сусідів і настоювали на об’єднанні, згідно затвердженого Кабінетом Міністрів перспективного плану, з центром у Гущі.

Лише 8 осіб підтримало пропозицію. Ключовим аргументом стало те, що запропоноване об’єднання потребує зміни перспективного плану, а ще й проведене без дотримання положень, викладених у законодавстві, має всі шанси на провал. Це, у свою чергу, ще більше затягне процес та бажаний результат для всіх громад.

Крім того, Рівненська територія має спільні кордони лише із Гущанською сільською радою, а Гущанська – з усіма зазначеними в діючому перспективному плані. Зміна ж назви громади для Гущанської сільської ради практично зведе нанівець усі напрацювання по спільній діяльності із сусідами-поляками, а це призведе до недоотримання коштів співфінансування по реалізації міжнародних проектів з Європейського Союзу.

Тому рівненському сільському голові подякували за пропозицію і порадили не «шантажувати» фінансами, а співпрацювати з усіма на благо майбутньої об’єднаної громади.

Після голосування було прийнято рішення: повторно ініціювати об’єднання громад за перспективним планом із центром в с. Гуща та доручено сільському голові Олексію Нестеруку підготувати необхідні документи та надіслати у сусідні ради.

Третім питанням зборів була зустріч із прикордонниками, котра стосувалася судових справ по вилученню земельних паїв за лінією інженерних споруд, пропуску за контрольно-слідову смугу та ін.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром