Так куди ж експортували деревину з «Любомльського лісового господарства»?

30 Листопада 2016, 15:00
1568

Лісові господарства Волині продавали деревину за кордон за ціною нижче експортної через британську офшорну компанію, яка припинила своє існування ще в 2014 році.

Фіскали довели, що за кілька місяців оборудок із ліквідованою фірмою-контрагентом держава недоотримала в бюджет понад 3 мільйони гривень. Фіскальна служба порушила кримінальну справу щодо ухилення від сплати податків, проте Феміда прийняла сторону волинських лісогосподарників.

Як стало відомо журналістам Інформаційного агентства Волинські Новини, протягом 2014 року та до квітня 2015 такі суб’єкти господарювання як: «Городоцьке лісове господарство», «Цуманське лісове господарство», «Турійське лісове господарство», «Любомльське лісове господарство», «Поліське лісове господарство», «Ковельське лісове господарство» та «Колківське лісове господарство» експортували деревину на адресу компанії «ZORTEX BUSINESS LLP» (Великобританія).

Тим часом іноземна компанія, яка підписала довгострокові договори поставок половника з волинськими лісгоспами, ще з липня 2014 року – ліквідована.

«Факт ліквідації підприємства «ZORTEX BUSINESS LLP» не заважав лісовим господарствам на ділі продавати лісоматеріали за кордон неіснуючій фірмі, ще й за «лояльною» ціною. Таким чином, лише за кілька місяців бюджет втратив надходжень на понад 3 мільйони гривень. Так, за попередньою домовленістю зацікавлених сторін, лісгоспами-контрагентами практикувалось не лише ухилення від податків, а й зловживання обов’язками покладеними на них громадянами України», - пояснюють свою позицію фіскали.

Між тим, коли податкова почала перевірку, контрагент «ZORTEX BUSINESS LLP» знову зареєструвався за кордоном під тією ж назвою, тільки з іншим ідентифікаційним кодом та вже в Шотландії. Таким чином поставки згідно з раніше підписаними договорами продовжились. А в лісгоспах заявили, що іноземний партнер просто змінив реєстраційну адресу, і як доказ пред’явили офіційний лист від Британського партнера «ZORTEX BUSINESS LLP», надісланий з київської IP-адреси.

Цікаво, що під час слідства, жоден з керівників лісгоспів так і не зміг згадати, за яких обставин були укладені договори експорту половника з іноземним контрагентом.

«Лісничі навіть не пам’ятають імен іноземних партнерів, з якими заключали довгострокові зобов’язання», - кажуть юристи фіскальної служби.

Своєю чергою, в Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відмовились коментувати справу по «ZORTEX BUSINESS LLP», посилаючись на те, що не уповноважені коментувати договори, заключені напряму між лісовими господарствами та їхніми партнерами. А те, що сім лісових господарств при незрозумілих обставинах домовились про експорт лісу з однією британською компанією, це не збіг обставин.

«Управління лісомисливського господарства не є стороною в цих договорах, які підписувались двосторонньо між лісовими господарствами та іноземним контрагентом», – кажуть у прес-службі управління.

До слова, в Україні активно використовують схему продажу лісу за кордон через офшорні фірми. Для прикладу, кубічний метр пиловника цінної деревини в тій же Великобританії коштує 300 євро, тоді як волинські лісгоспи продають її Британському партнеру «ZORTEX BUSINESS LLP» за символічні 63 євро. Різниця на ціні в 237 євро на одному кубічному метрі і є тою матеріальною вигодою, яка виправдовує складну офшорну схему.

Окрім того, захисник лісгоспів у суді, адвокат Олександр Таран, притримується думки, що кошти з продажу деревини надійшли в бюджет в повній мірі, а факт заниження експортної ціни довести неможливо, оскільки в Україні не існує державної калькуляції визначення ціни на лісоматеріали, існує лише ринкова ціна.

Натомість, суд погодився з аргументами, наведеними представниками волинських лісових господарств і не взяв до уваги докази фіскалів при винесенні рішення.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром