Любомльський костел реставрують за кошти Євросоюзу

24 Листопада 2016, 22:17
2191

У Любомлі відбулася зустріч між міським головою Романом Ющуком та делегацією з Польщі. Партнери обговорили можливість відновити видатну архітектурну пам’ятку XV століття за кошти Європейського Союзу.

Пише КОРДОН.

Річ іде про польський костел Святої Трійці, який споруджений у 1412 році за часів короля Владислава Ягайла. Нині ж костел потребує негайного ремонту та реставрації.

Як виявилося, костел знаходиться на балансі КП «Любомльське ЖКГ», але права власності на землю Любомльська міськрада поки немає. Тому виникає необхідність розробити проект детального планування, щоб урегулювати, насамперед, земельне питання.

Віце-староста Влодавського повіту Адам Панасюк зазначив, що за сприятливого розвитку подій уже до кінця цього року підпишуть усі необхідні документи задля співпраці з владою Любомля.

«У Влодаві ми маємо синагогу, яка теж потребує реставрації. Це культурна спадщина нашої держави».

Виявилося, що спільний проект між Любомлем та Влодавським повітом дасть змогу з бюджету Європейського Союзу використати 2,5 мільйона євро. Ця сума ділитиметься на два – на польську синагогу та любомльський Костел. Але відповідно до співпраці все це відбуватиметься на умовах співфінансування: з міського бюджету необхідно буде виділити 10 %. Але це надто велика сума для міста – близько 3-х мільйонів гривень.

Лобіюватиме це питання у Міністерстві культури Польщі Ян Бурас, ксьондз та директор Центру інтеграції «Замлиння».

«Насамперед, ремонт варто починати робити з даху та зовнішнього вигляду костелу. Облицювальна штукатурка є досить дорогою, але саме вона підходить для таких будівель. Крім того, це варто передбачити й для дзвіниці. Думаю, 1 мільйон 250 тисяч євро для цього вистачить. Внутрішні роботи теж можна буде розпочинати, але вже робити це етапами пізніше», – зазначив Ян Бурас.


Поляки також погодилися бути головним бенефіціаром – одержувачем визначених вигод, що виникають у результаті реалізації проекту. Тому до кінця листопада міська рада Любомля має підготувати всю необхідну документацію, провести кошторисну оцінку майна костелу та дзвіниці.

Після цього між сторонами буде підписана угода про співпрацю у цьому напрямку. У квітні-травні 2017 року за вигідних умов для сторін можуть бути виділені кошти для реставрації архітектурних пам’яток у Любомлі та Влодаві.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024