Підставні жителі Любомльщини написали заяви на виділення їм земельних ділянок на території Світязької сільради

24 Листопада 2016, 19:18
1985

У сільській раді не погодили клопотання, натомість провели невелике розслідування, в результаті якого з’ясувалося, що заявники – мешканці Любомльського району. Проживають у селах Запілля, Вижгів, смт Головне тощо.

Про це заявив голова села Світязь Микола Цвид на нараді в Шацькій райдержадміністрації в середу, 23 листопада, – пише Район.Шацьк.

«15 листопада цього року сільська рада отримала лист від головного управління Держгеокадастру у Волинській області з проханням протягом 10 календарних днів висловити позицію щодо можливості надання дозволу на розробку документації із землеустрою на земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності орієнтовною площею 40 га, яка розташована за межами населених пунктів сільської ради, для передачі її громадянам для ведення особистого сільського господарства», – повідомив Микола Цвид.

Також сільському голові наголосили на тому, що у тому випадку, якщо не буде представлено підтверджених законом заперечень – це буде мовчазною згодою на розроблення документації.

У сільській раді не погодили клопотання, натомість провели невелике розслідування, в результаті якого з’ясувалося, що заявники – мешканці Любомльського району. Проживають у селах Запілля, Вижгів, смт Головне тощо.

Заяви писали сім’ями: батько і дочка, чоловік і дружина, є серед них і 71-річний пенсіонер. З’ясувалося під час телефонних розмов, що уродженка Згоран, а нині жителька Смолярів-Світязьких навіть не знає, де розташована ділянка, на яку вона писала заяву.

Житель Запілля розповів, що в село приїхала ціла команда людей, які пропонували місцевим жителям по 2 тисячі гривень за те, що вони напишуть заяви, а також обіцяли їм допомогти в оформленні субсидій.

Після розслідування невідомі телефонували працівникам сільської ради, залякували і наказували мовчати.

Зі слів Миколи Цвида, схожі випадки виділення земель на підставних осіб були зафіксовані в Ківерцівському районі, а також нещодавно – на території Шацької об’єднаної громади.


Підтримав колегу Шацький селищний голова Сергій Віннічук:

«В урочищі Дуга, що в смт Шацьк, ми планували з часом побудувати аквапарк, вже навіть знайшли інвестора. Просили в керівництва головного управління Держгеокадастру не виділяти земель на цій площі. Натомість нещодавно дізналися, що на цій території Держгеокадастр надав у власність 4 ділянки – до того ж без погодження селищної ради. Виходить, у той час, коли ми розробляємо генеральний план території, розширюємо межі населеного пункту, щоб задовольнити заяви місцевих жителів, наші землі в нас відбирають.


Віталій Юрчук, начальник відділення Держгеокадастру в Шацькому районі, на запитання сільських голів дав відповідь, що заявники, незважаючи на їхню прописку, мали повне право на отримання земельних ділянок. І жодного порушення закону в цьому немає.

Присутній на нараді Ігор Філімонюк, перший заступник начальника Ковельської місцевої прокуратури, відзначив, що Світязькій сільській раді необхідно звертатися в прокуратуру. Наголосив також, що за фактом виділення землі на підставних осіб – жителів села Перешпа – зареєстровано кримінальне провадження.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39