Так де ж поділася печатка князя Рюрика, яку нібито передали Любомльському краєзнавчому музею?..

12 Листопада 2016, 21:56
1604

На березі волинського озера знайшли печатку князя Рюрика. Таку знахідку подарувало озеро Пулемецьке поблизу села Пульмо, що у Шацькому районі на Волині, – пише Наталія Малімон на сайті газети «День».

Це так звана булла, свинцева князівська печатка, і фахівці визначають, що її власником був князь Рюрик Ростиславович. На пластині зображені святі Михайло та Василь, написи виконані кирилицею.

Знахідка відноситься до 13 століття, а князь Рюрик Ростиславович є сином Ростислава Мстиславовича, онуком Мстислава Великого і правнуком Володимира Мономаха.

Як великий князь київський володів і волинськими землями, втратив їх і вони стали частиною Галицько-Волинського князівства.

У волинській пресі пройшло повідомлення, що печатку передали в експозицію Любомльського краєзнавчого музею (бо Шацьк свого музею не має), але його директор Олександр Остапюк повідомив, що наразі такого подарунка музей не отримував. А придбати, якби продавали, печатку музей не в змозі: нема коштів.

Останній раз, каже він, музей у Любомлі купував раритетні речі вже 7 років тому. Знає, що і зараз у районі є так звані «чорні» археологи, які знаходять справжні цікавинки, але до музею їх і не несуть, а пропонують приватним колекціонерам.

Державі ж поповнення музейних експозицій не цікаве. Тому Остапюк вважає позитивним моментом те, що чоловік, який знайшов печатку Рюрика, принаймні виклав її фотознімок в інтернет, таким чином річ пішла в науковий обіг. А згодом, можливо, і стане печатка музейним експонатом.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024