Учителя танців, поки він служив в армії, звільнили з роботи

04 Листопада 2016, 07:11
3023

Після звільнення зі строкової військової служби у квітні 2016 року, мешканець міста Любомля Богдан Стасюк неодноразово звертався до відділу освіти Любомльської РДА, керівництво якого звільнило його з роботи у зв'язку із призовом на строкову військову службу у квітні 2015 року та про поновлення на посаді, згідно із законодавством.

Однак роботодавець не поспішав із поновленням, мотивуючи свої дії відсутністю вакансії.

У серпні цього року Богдан звернувся до Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД з проханням допомогти вирішити його питання.

Справою зайнявся заступник начальника Любомльського бюро правової допомоги Андрій Литвинюк.

«Статтею 17 Конституції України передбачено, що держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей.

Згідно пункту 3 частини 1 ст. 36 КЗпП України (в редакції станом на 15.04.2016) підставами припинення трудового договору є призов або вступ працівника або власника – фізичної особи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім призову працівника на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року.

Починаючи з 08.02.2015р. за громадянами України, які призвані на строкову військову службу, на строк до закінчення особливого періоду, але не більше одного року, зберігається місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності (тобто, в загальному порядку, за рахунок роботодавця).

Тому звільнення призваного на строкову службу у квітні 2015 року працівника є незаконним», – прокоментував справу Андрій Литвинюк.

Відповідач заперечував проти позовних вимог позивача, проте згодом погодився і поновив працівника на роботі, але ніхто не збирався виплачувати середній заробіток за період вимушеного прогулу.

Завдяки професійним діям юриста Любомльського бюро правової допомоги спір, було врегульовано на основі взаємних поступок.

Сторонами уклали мирову угоду, за якою відповідач погодився із всіма позовними вимогами та зобов’язався у 30 календарних днів виплатити позивачу компенсацію за час вимушеного прогулу в сумі 14937,50 гривень без відрахувань податків і обов’язкових платежів та сплатити судові витрати.

Ухвалою Любомльського районного суду від 19.10.2016 суд визнав мирову угоду про врегулювання спору між сторонами.

Нагадаємо, що з 1 вересня у Любомлі запрацювало бюро правової допомоги, що є структурним підрозділом Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Основними завданнями бюро правової допомоги є:

 - правопросвітництво у територіальних громадах;

 - надання безоплатної первинної правової допомоги – правової інформації та консультацій;

 - забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (складання процесуальних документів та представництво інтересів у суді) вразливих категорій громадян;

 - забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

Довідково:

Любомльське бюро правової допомоги: м. Любомль, вул. Богдана Хмельницького, 12. Тел.: (03377) 2-45-43;

Коментарі
15 Листопада 2016, 22:03
і далі буде збирати гроші з дітей, і бухати в Надії
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024