Володимир Лис презентував свою нову книгу, події якої розгортаються у Загорянах

23 Жовтня 2016, 13:18
4238 Джерело: volyn.tabloyid.com

У п’ятницю, 21 жовтня, в Луцьку у книгарні «Є» відбулося представлення книги «Діва Млинища» Володимира Лиса і «Танець білої тополі» Надії Гуменюк, – пише «Таблоїд Волині».

Маленька книгарня зібрала чимало шанувальників української літератури, а сам пан Володимир не стомлювався говорити Волині теплі слова.

Володимир Лис презентував обидві книги сам, адже дружина погано себе почувала та, на жаль, прийти не змогла.


Про власну книгу автор почав розповідати із щемливих моментів: про героїню, котра вирішила позбутися своєї дитини, набравши для тієї холодної води для купелі, щоб викликати застуду. Події ж розгортаються в селі Загоряни на Поліссі.

Книга має три розділи: «Рекрут», «Родичі», «Сім любовей». Діва Млинища ж з’являється в селі лише в потрібний час і береже людей від зради їх власної совісті.

«Я хотів показати, як змінюється життя, історія, долі», – говорить автор про книгу.

Поділився й Володимир Лис тим, що на форзаці мала бути карта Поліського кутка, проте у видавництві сталася плутанина, тож ідея не втілилася. Що ж, очікуємо в наступних тиражах і карту.


Пан Володимир зізнається, що він не з тих авторів, які пишуть, спираючись на думку лише авторитетних критиків, для нього важливий читач. Це стосується й продажів книг і реакції на видання автора.

Не залишили гості заходу й теми екранізації «Століття Якова». Цей фільм – радість та головний біль Володимира Лиса. Він зізнається, що пропозиції для екранізації були й раніше, проте «в українських селах російською не говорять, бо це вже щось інше», каже письменник. Саме україномовна екранізація була для нього надважливою.

Зізнався автор «Століття Якова» й у тому, що створювати сценарій мала спершу Наталка Ворожбит, проте вкластися в терміни їй не вдалося і тоді, за словами Володимира Лиса, «десь взявся всюдисущий і на все згодний Кокотюха», який пообіцяв із текстом Лиса поводити себе «дуже ніжно».

Коли ж пана Володимира запитали, яку б книгу він віддав на екранізацію «нормальному» сценаристу, він відповів: «Соло для Соломії» – це потенційний серіал». Також зізнався, що й сам би хотів написати сценарій для «Танцю білої тополі», проте зараз найбільше хвилюється, щоб все найважливіше в житті встигнути.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024