У районі майже вдвічі скоротилося вирощування цукрового буряка

18 Вересня 2016, 09:00
1597

Цьогоріч на Волині під солодкі корені аграрії виділили 13,3 тисяч гектарів землі. Це на 2 тисячі гектарів більше, ніж 2015-го. Окремі господарства вже приступили до їх збору.

Натомість на Любомльщині, зокрема, вирощування культури скоротилося вдвічі за цей період.

Пише КОРДОН.

«Незважаючи на посушливе літо, перші результати обнадійливі, – каже директор департаменту агропромисловогорозвитку ВОДА Юрій Горбенко. – Приміром, у господарстві «Рать» Луцького району урожайність цукрових коренів – 700-800 центнерів із гектара. Вміст цукру в буряках також досить високий – 17 відсотків, а в окремих господарствах області – 18-19 відсотків».

Обидва цукрові заводи області днями розпочали роботу. Умови прийомки буряків залишаються такими ж, як і минулого року. Усього по області працюватиме 12 бурякопунктів.

«Базова угода з сільгоспвиробниками – 72 кілограми цукру за тонну солодких коренів, – говорить заступник голови правління ПАТ«Гнідавський цукровий завод» Олександр Нікішин. – А загалом умови співпраці з юридичними особами залежать від об’ємів та кількості вирощеної сировини. Наш завод бере на себе всі затрати з транспортування буряків. З населенням також не змінюємо умов роботи. 63 кілограми цукру за тонну фізичні особи отримають на заводі, 60 – на бурякопунктах. Окрім цукру, за тонну сировини видаватимемо 250 кілограмів сухого жому».

За словами пана Нікішина, Гнідавський цукровий завод цьогоріч прийматиме і мелясу. Днями тут відкриють цех, де з неї виготовлятимуть біоетанол.

На цукровому заводі в Іваничах, що розпочав роботу 10 вересня, теж обіцяють здавачам буряків вигідні умови співпраці.

«У агрогосподарств прийматимемо сировину за графіком, – розповідає головний агроном ПП «Європацукор» Юрій Морозюк. – З кожним із них умови співпраці зазначені в індивідуальних угодах. Від населення почнемо приймати буряки з 1-го жовтня. На території заводу здавачі отримають 63 кілограма цукру та 400 кілограмів сирого жому за тонну солодких коренів. На периферійних бурякопунктах – відповідно 60 кілограмів цукру і 300 кілограмів жому».

Ще років з десять тому на Любомльщині теж масово вирощували солодкі корені.

Приміром, у 2008-у одноосібники посіяли 540 гектарів і здали на заводи понад 10 тисяч тонн сировини для виробництва цукру. Цукрові буряки вирощували і кілька фермерських господарств району. Нині кількість площ, засіяних цією сільгоспкультурою, з кожним роком зменшується.

«У 2015-ому цукрові буряки у приватних господарствах району посіяли приблизно на площі 200 гектарів, – повідомляють у Любомльському районному управлінні АПК. – Нинішнього року – лише на 110 гектарах. Фермерські господарства Любомльщини припинили сіяти буряки. Тепер цим займатися невигідно, тому що бурякопункти на території району закрили. А везти буряки аж на «Гнідавський цукровий завод» чи в Іваничі на «Європуцукор» – дорого».


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024