Бути чи не бути Мосирській та Черемошно-Волянській школам І-ІІ ступеня?

22 Серпня 2016, 15:17
2015

У четвер, 18 серпня, відбулася дев’ята сесія районної ради, на якій було 25 обранців та два депутати обласної ради.

Найемоційніше обговорювалося питання оптимізації малокомплектних шкіл у районі.

«Згідно Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24 грудня 2015 року, з 1 вересня 2016 року фінансування загальноосвітніх навчальних закладів (крім початкової школи), кількість учнів у яких менше 25 осіб, за рахунок освітньої субвенції здійснюватися не буде.

На Волині до 40 малокомплектних шкіл припинять свою роботу. У нашому районі закриваються дві – Мосирська і Черемошно-Волянська І-ІІ ступеня, початкові – у Руді, Біличах, Глинянці. Ми не можемо змінити постанову Кабінету Міністрів України. Коли в класі менше п’яти учнів, то їх переводимо на індивідуальну форму навчання: 5 годин – для 1-4 класів, 8 годин – для 5-9 класів. Про це вже багато та детально писали засоби масової інформації», – вкотре пояснював начальник райвідділу освіти Василь Стрільчук.


Очільник освіти не встиг зійти з трибуни, як його атакували репліками батьки із Черемошної Волі, які прибули на сесію. Вони незадоволені таким розвитком подій: «Поїде мій першачок у Нудиже на уроки і чекатиме до обіду, поки звільняться старшокласники. Везтимуть їх разом», «До Мшанця нема дороги, маршрутка не ходить. Як доставляти дітей звідти?..»



«За Польщі діяла школа в селі, за німців, а при українській владі закривається. Це не нормально», − емоційно зауважив сільський голова із с. Бірки Володимир Лонюк.


«На території нашої ради діє два залізничні переїзди, які не охороняються. Це представляє небезпеку для школярів, які тут йтимуть. Не дай, Боже, трапиться лихо, хто буде крайнім? Голова!» – виступив Підгороденський сільський голова Іван Зінчук.


«Шановні, зрозумійте, хочете ви цього чи ні, а з 1 вересня ці навчальні заклади будуть закриті. Ніхто проти Закону не піде. Ваші діти навчатимуться за індивідуальним планом. Якщо ми зараз не проведемо процес оптимізації – втратимо три автобуса, кошти на які, згідно освітньої програми «Шкільний автобус», передбачені з освітньої субвенції та із співфінансування з Вишнівською та Рівненською сільськими радами. Коли передумаєте і захочете, щоб їх возили в сусідні села, може бути пізно. Тут уже потрібно приймати рішення», – підсумував обговорення голова райдержадміністрації Микола Пархомук.


Вислухавши аргументи всіх зацікавлених сторін, депутати не підтримали пропозиції про закриття малокомплектних шкіл у селах Мосир і Черемошна Воля.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024