Педагоги, поліціянт, підприємець, лікар і пенсіонер підкорили карпатські вершини

17 Серпня 2016, 14:06
2849

Нещодавно група туристів-аматорів із Любомльського та Шацького районів на чолі з керівником, директором Смолярсько-Світязької школи Миколою Оніщуком пройшла складним маршрутом, підкоривши п’ять із шести найвищих вершин Карпат.


«Наша група складалася з 8 осіб, − розповідає відомий у Любомльському районі краєзнавець, учитель історії Городненської ЗОШ І-ІІ ст. Василь Загура. − Наймолодшому учаснику – 22 роки, найстаршому – 67, з них 5 чоловіків і 3 жінки. За фахом – 4 педагоги, поліціянт, підприємець, лікар і пенсіонер, який має інвалідність. Маршрут походу складав Микола Оніщук, він же 13 раз підійнявся на Говерлу, п’ятеро – вперше, один член групи взагалі лише вперше бачив гори».


По дорозі мандрівники відвідали в Рогатині пам’ятник Насті Лісовській – відомій в усій Україні Роксолані, образ якої додав оптимізму. Тоді водоспад Гук – під Яремче. З селища Ворохта вже йшли пішки.


Найпершою і найнижчою з двотисячників є вершина Ребра (2001 м).


Традиційно, на кожній горі загадували заповітне бажання, яке повинно здійснитися. Одне з перших – піднятися на Говерлу.

Складною була дорога на гору Петрос, яку називають «грозовою» (2020 м).

Поки піднялися на вершину, кілька разів потрапляли під шалену зливу і дошкульний град.


Це одна з небезпечних гір, у вершину якої б’ють блискавки, а небо над нею завжди окутане хмарами.


Підіймаючись на Гутин Томнатик, всі були зачаровані неповторним краєвидом, недарма ця гора належить карпатському біосферному заповіднику.


По дорозі до Бребенскула туристи заночували біля озера з однойменною назвою.


До речі, це найвисокогірніше озеро України. Підйом на цю вершину крутий і небезпечний, але не для тих, хто сильний духом.


На вершині викладено кам’яний малюнок у формі тризуба, де закладено капсули із землею усіх областей України.

І нарешті замайорів жовто-блакитний прапор на горі Говерла – найулюбленішому місці туристів, яких тут проходить сотні щоденно.


Зустріли незвичайних людей із залізною витримкою, адже на милицях піднятися на висоту 2061 зможе небагато, а їх вдруге подолав юнак із Харкова, з яким сфотографувалися на пам'ять.


Своєрідні медалі «За перше сходження на Говерлу», «Я підкорив Говерлу» вручив кожному учаснику походу Микола Оніщук, якого можна віднести до екстремалів-відчайдухів, що дістаються вершин і взимку.

Усі, і новачки, і стріляні птахи, отримали неймовірний заряд енергії, загартувалися фізично та морально, пройшли випробування, подолали труднощі, загартувавши силу волі, довівши, що перемога над собою – найбільша.






 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024