Ще одна візитка Любомльського краю – замлинська «Екоферма»

07 Серпня 2016, 20:00
2079

У мальовничому селі Замлиння підприємство «ЕКОФЕРМА» вже понад рік розвиває таку галузь сільського господарства як тваринництво. Можливо, що зовсім скоро на Любомльщині з’явиться екологічно чиста молочна продукція.

Задум створити такого типу підприємство виник близько трьох років тому. Про розташування ферми не було й сумнівів: у Замлинні збереглося хороше приміщення колишнього колгоспу, яке тепер і є «Екофермою».

Пише КОРДОН.

Козенят, племінних козлів та баранів привозили сюди з усієї України. Першого чистокровного козла, якому було лишень чотири місяці, придбали за 8 тисяч гривень. Його привезли аж з Кіровоградської області автомобілем.


Усі тварини привітні, йдуть до людей і зовсім їх не бояться. В обідню пору тварин приганяють з пасовища для відпочинку.


Цікаво, що більшість тварин мають кумедні імена: круторогий козел Леонід, Скунс, баран Шон, Ламанч, Геракл, Юрійович та чимало інших.

«Молоді тварини, наприклад, ягнята, ростуть дуже швидко. У нас є такі тваринки, котрим по 3-4 місяці, а за розмірами вже наздогнали своїх мам. Ми годуємо тварин лише чисто екологічними кормами, намагаємось досягти високого рівня», – розповідає Вадим Цеховський, завідувач фермою.




Чоловік пояснив, що продовжують облаштовувати ферму по-сучасному, щоб якість продукції відповідала всім європейським нормам. Наприклад, укупі молодих козенят на вигоні тримає електропастух, а молоко збирають за допомогою сучасних доїльних апаратів.


Зібране молоко охолоджують у спеціальних цистернах, а потім продають людям. Нещодавно розпочали робити і козиний сир, але поки його варять лише для себе.


Вадим Цеховський розповів, що процес виготовлення сиру повинен відбуватись у стерильності, тому сторонніх до сироварильні не пускають.

Приємно здивувало те, що на фермі є ванна кімната, пральня та кімната відпочинку для працівників, яких є вісім: дві доярки, три скотарі, завідуючий та два пастухи.

Пан Вадим родом із Миколаївщини. Там мав свою невелику домашню ферму, тому до роботи із тваринами йому не звикати. Каже, що цю справу треба любити, а тому – віддаватись на повну. На підприємстві, правду кажучи, він виконує чимало роботи, адже він завідувач ферми, завідувач пасікою, ветеринар та зоотехнік.
«Робота ця не з легких, але того варта. Дуже важко знайти працівників відповідальних у сільській місцевості. Але ми стараємося. Плануємо тримати на фермі близько тисячі дійних особин. Тобто стараємося розвиватися, зростати, щоб якомога краще й швидше заявити про себе, як про екологічну ферму», – зазначає Вадим Цеховський.

На території підприємства також є пасіка. Збиратимуть мед, як зазначає Вадим Цеховський, поки для себе, а згодом, можливо, також продаватимуть.


Ферма «Екоферма» тісно пов’язана з підприємством «Екопел», що розвиває на території Любомльщини рослинництво: екологічно чисту продукцію  використовують для годівлі тварин «Екоферми».


Справді, така галузь сільського господарства як тваринництво нині не надто популярна.

Замлинська «Екоферма» – це хороший приклад локального підприємства, який виготовлятиме екологічно чисту продукцію. Зараз для власників ферми необхідно пройти всі перевірки та сертифікацію, щоб заявити про себе і стати ще однією візиткою Любомльського краю.





 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39