Персональна виставка Валентини Михальської у Хмельницькому

01 Серпня 2016, 17:32
3230

28 липня у Хмельницькому обласному художньому музеї в рамках міжмузейного проекту відбулося відкриття персональної виставки «Любов моя, Україно!» відомої волинської художниці Валентини Михальської із с. Хворостів.

Повідомляє «Музейний простiр».

«Любов моя, Україна!» – 89 робіт, створених у різних жанрах та техніках, але об’єднаних прагненням донести до глядача найщиріші емоції та почуття.

До експозиції ввійшли твори, що презентують багатогранність творчості мисткині: натюрморти, портрети, пейзажі, композиції релігійного, казкового та міфологічного змісту, виконані аквареллю, гуашшю, тушшю, кольоровими олівцями тощо.


Яскравим акцентом є роботи, створені у техніці монотипії та серія графічних портретів жінок із родини Косачів – українського роду, найвідомішою представницею якого є поетеса Леся Українка.

«Своїм життям, своєю творчістю Леся Українка досі вчить нас як треба жити і перемагати, дорожити кожною миттю, кожним днем», – зазначає художниця.

Валентина Михальська захоплена життям та його красою, світом дитинства, казок, міфів. Усі свої враження та думки вона майстерно переносить на папір.

Графічні роботи «Червоне і чорне», об’єднані філософією двох кольорів — це роздуми авторки про духовний світ людини. Вже в самих назвах робіт яскраво простежуються теми, що зачіпають найтонші струни її душі: «Молитва», «Безкінечність», «Дзеркало душі» тощо.

Художник-науковець Орест Хмельовський, який свого часу працював над передмовою до каталогу цього циклу творів зазначає, що вважає графіку мисткині вершиною її творчих здобутків.

«Художниця, котра самотужки освоювала графічну мову образного лету почуттів, знайшла достойні поваги образи й засоби їх виразності, вкладені в скупий простір композиційної площини» – говорить автор.

Попри недугу та перепони, вона творить своє мистецтво та наповнює його невичерпним світлом, аби стати «Провідником у світ Любові» для кожного з нас.

«Зараз у світі стільки багато зла, агресії, тож, мені хочеться, щоб люди отримали любов, щоб вони нею наповнювалися. Щоб вони знали, що не можна руйнувати своє життя, а треба нести людям добро. Я не можу передавати в свої роботи той біль, яким моє серце наповнене до краю. Любов усе зцілить, покриє і відновить. Бо мистецтво я вважаю високим рівнем сходження, тим, що веде людей до чогось гарного, тим, що має очищати від усього недоброго. Художник же – це інструмент у Господніх руках, він має нести добро, позитив» – наголошує Валентина Михальська.

Виставка триватиме до 22 серпня.


Довідково:

Валентина Михайлівна Михальська народилась 15 серпня 1964 року у селі Хворостів Любомльського району, Волинської області в селянській родині. У 1971 році пішла в перший клас місцевої школи, однак через погіршення стану здоров’я продовжила навчання в Костопільській школі-інтернаті на Рівненщині.

З 1976 року, в зв’язку з важкою недугою, Валентина Михальська втратила здатність ходити та повернулася в рідне село. Захопившись малюванням, освіту художниця здобувала самотужки. Починаючи з 1985 року активно працює на творчій ниві. Її перша персональна виставка відбулася 1991 року у Волинському краєзнавчому музеї. Вже відтоді про неї заговорили як про молоду талановиту художницю.

Мисткиня живе і працює в с. Хворостів. Протягом останніх років місцева сільська рада втілює в життя ініціативу Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування «Через терни долі – до народного визнання» (Світ через призму мистецтва народної художниці Валентини Михальської), метою якої є облаштування творчої майстерні художниці та її забезпечення.

Валентина Михайлівна очолює управління організації надання соціальних послуг, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Художниця – почесний член жіночого київського клубу «Волинянка», який об’єднує жінок – членів Міжнародного громадського об’єднання «Волинське Братство».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024