Автопробіг пам’яті Героїв УПА

31 Липня 2016, 10:14
1993

З ініціативи Любомльської районної організації ВО «Свобода» 30-31 липня на березі Великого Згоранського озера проходить щорічний національно-патріотичний табір «Згоранська варта-2016».

Заходи розпочали з автопробігу від озера до місця останнього бою повстанців із загону Володимира Кушніра з німецькими окупантами, що відбувся 16 липня 1943 року.


Про цю історичну подію розповів заступник голови Любомльської районної організації ВО «Свобода», Римачівський сільський голова Богдан Зосимчук.

Панахиду за загиблими відслужив настоятель храму святого Архистратига Михаїла УПЦ Київського патріархату отець Віктор.

«Упродовж віків українці боронили свою землю від різних окупантів. Символічно, що на Любомльщині встановлені пам’ятники Героям УПА, які у липні 1943-го боролися проти німецьких, а в липні 1950-го – проти «совєцьких» окупантів. Їх боротьба не була даремною. Україна повстає в новій борні, що неминуче завершиться найбільшою українською Перемогою. Жертовність тих хлопців – у жилах їх нащадків, тих, хто зі зброєю в руках захищає нашу землю від сьогоднішніх окупантів», – наголосив у своєму виступі перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик.


До підніжжя пам’ятника присутні поклали вінки та квіти. Вшанували пам'ять усіх українських Героїв хвилиною мовчання.


Народний аматорський чоловічий вокальний гурт «Соколи» виконав кілька повстанських пісень.

Також автоколона відвідала місце останнього бою групи УПА Пилипа Чихура, що відбувся 23 липня 1950 року на хуторі біля гори Герасимиха.




Про цю історичну подію розповів відомий волинський журналіст і письменник Володимир Лис.

Завершили вшанування спільним виконанням Гімну України.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024