Любомльський краєзнавчий музей запрошує на виставку ікон українських та польських митців

29 Липня 2016, 19:49
2377

У четвер, 28 липня, в Любомльському краєзнавчому відкрилася виставка робіт сучасного іконопису та сакрального мистецтва «Боже милосердя».

Представлені у залі ікони – результат натхненної та духовної праці, яка була здійснена на VІ Міжнародному пленері майстрів іконопису.

Детальніше про нього читайте тут: «Замлиння: післяпленерна виставка «Боже милосердя».

27 митців із Польщі та України, які ідентифікують себе як із католицьким костелом, так і з українською церквою, творили ікони, в яких передавали своє неординарне бачення у неповторних образах, стилях, барвах, сюжетах.




Варто лиш поглянути на щемливі тепло-кольорові зображення та прочитати назви, зокрема: «Милосердя зраненого серця», «Божа Матір – Дім Милосердя», «Замилування», «Хто з вас без гріха, нехай першим кине в неї камінь», «Не плач за мною, Мамо», «Джерело милосердя», «Із глибини взиваю до Тебе, Господи», «Поєднання милосердям» та багато інших канонічних. Саме тому, як пояснюють організатори, ці твори можна назвати сакральним мистецтвом, у якому виявлені пошуки духовності та божественного начала.



Неповторні та автентичні ікони різних розмірів написані на полотні, на склі й навіть на старих збитих дошках.






Відкриття виставки розпочали молитвою «Отче Наш», а також із духовного твору «Аве Марія» із «Прелюдії» Йоганна Баха, який під акомпанемент на фортепіано Наталії Блонської-Подоляк душевно виконала жителька м. Любомль Ольга Сморкісь (Дутчук).


На відкриття завітали консул Генерального Консульства РП у Луцьку Кшиштоф Савіцкі, голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук, директор Центру інтеграції в Замлинні, генеральний вікарій Луцької дієцезії отець Ян Бурас, гості з Парижу і Варшави, митці та поціновувачів прекрасного.



З вітальними словом перед гостями виступив директор Любомльського краєзнавчого музею Олександр Остап’юк, який зазначив, що радий зустріти почесних гостей з Польщі, а тим більше, мати честь експонувати виставку у музеї.

Окрім співорганізаторів пленеру на захід завітали керуючий справами районної ради Михайло Склянчук, місцева художниця Наталія Блонська, вчитель, мистецтвознавець із смт Головне Надія Остренко, вчитель історії с. Штунь Катерина Оніщук.



Із художників, які були учасниками цьогорічного пленеру, відвідувачі могли поспілкуватися із майстерним молодим живописцем, киянином Артемом Копайгоренком, автором чудової роботи – ікони «Богородиця Ченстоховська».


Виставка у Любомлі діятиме до середини серпня, далі помандрує Україною та Польщею. 













 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024