Заступник Гунчика зустрівся з любомльчанами

26 Липня 2016, 20:24
1621

У вівторок, 26 липня, у Любомлі проводив прийом громадян заступник голови обласної держадміністрації Сергій Кошарук.

Першим звернувся мешканець міста, військовий пенсіонер Іван Горщарук. А привело його в кабінет квартирне питання.

«Мій син Руслан із дружиною і дитиною мешкає у квартирі на 29 квадратних метрах. Тут ще одна сім’я з ним. Усіх шестеро дорослих і дитина. Хіба це життя на такій площі? На черзі отримання житла теж оформився. Та у міській раді заявляють, що нема квартир. Отримуємо одні відписки. Зверталися і до народного депутата Ігоря Гузя – ось відповідь чиновників», − Іван Максимович дістає теку з документами.

«А чому не візьмете сина до себе, на вулицю Шевченка?» – питає Сергій Дмитрович, вчитуючись у принесені папери.

«Зі мною ще один син мешкає зі своєю сім’єю», − каже відвідувач.

Посадовець роз’яснює, що питання забезпечення житлом – це функція місцевого самоврядування. В Україні діє три основних програми у цьому напрямку: житло для «чорнобильців», військових і молодих сімей.

Іван Горщарук пропонує інший шлях, який можна застосувати, щоб полегшити умови для проживання людям. Перетворити на житло колишню казарму (де останнім часом була дорожня міліція) або колишній гуртожиток офіцерів, що по вулиці 1 Травня.

Сергій Кошарук диктує помічниці звернення до міськради, нехай розглянуть можливість забезпечення житлом сім’ї Горщаруків. Мимохіть радить взяти земельну ділянку й самим звести дім.

«Був у міськраді. Написав заяву. Сказали: нема змоги виділити ділянку, бо досі не затверджено генерального плану забудови Любомля».

До речі, мова про генеральний план ведеться вже третій рік. Почали говорити при колишньому голові, продовжуємо при новому. А як насправді – ніхто з мешканців не знає. Таємниця. А час, між іншим, іде. Житла не будуємо, й ділянки для новобудови непросто отримати. Парадокс?! І навіть те житло, що є, вторинне, не можемо з розумом використати.

Гуртожиток офіцерів, про який вів розмову відвідувач, стоїть нічийний, руйнується. Років вісім тому на нього накинула оком міжрайпрокуратура. Планували туди переселитися. Тепер прокурорам не до того – почалися реформи. Але деякий ремонт встигли зробити. Перекрили дах. Ніби міськрада планує виставити гуртожиток на продаж. А чому не надати його під квартири? Не хочеться морочитися?

Мешканця Любомля Івана Гладкого цікавить питання модернізації житлового фонду в Любомлі. Як потрапити у програму «Теплий дім»? Яка доля фінансування з обласного і районного бюджетів?

Сергій Кошарук детально розповідає про способи вирішення проблеми. І доводить вкотре – всі кроки має починати місцева міська влада:

«Створюйте об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Програми модернізації житла доступні і приватним садибам», – наголосив посадовець.

Заступник голови райради Ганна Сачук прийшла на прийом порадитися, як втілити в життя Закон про добровільне об’єднання громадян? Навела приклади:

«Кілька сільрад виявили бажання приєднатися до Вишнева. Тривають збори громадян. Чи встигнемо потрапити до перспективного плану? А як з фінансуванням? Чи погодиться Київ, коли не все робиться ідеально?» – поцікавилася Ганна Василівна.

Луцький гість йде до карти району і з’ясовує межі майбутнього об’єднання, дає рекомендації, хвалить, що є зрушення в цьому непростому питані.

Три відвідувачі прийшли до посадовця обласного масштабу. Але питання, які вони порушили, торкаються всіх жителів нашого краю. Головне, аби за словами йшло діло, щоб місцева влада брала і на себе ініціативу, дбала про інтереси людей.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024